Seneste indlæg i “perler”:

Perlearmbånd for begyndere

Jeg forsøger her at samle de forskellige informationer og spørgsmål der dukker op, når man gerne vil begynde at hækle sine egne perlearmbånd.
Jeg gennemgår også længere nede forskellige typer af perler og hvordan man læser et mønster.
Hvis du på et tidspunkt også vil lære hvordan du designer dine egne mønstre, linker jeg også til en video nederst i indlægget.

Selvom jeg her linker til en video der hjælper dig med at komme i gang, så vil du helt sikkert også kunne finde hjælp og inspiration i facebookgruppen “Hæklede perlearmbånd, dem laver vi selv” – så ansøg endelig der 🙂

 

Materialer du skal bruge:

 

Str. på hæklenål og tråd:

Alt efter hvilken størrelse perler du vælger at bruge, så kan der være forskel på hvilken str. hæklenål og tråd man bruger. Der er selvfølgelig flere muligheder end dem der står herunder, men det her er i hvert fald gode muligheder. Der er også nogen der bare konsekvent f.eks. bruger en slags nål til det hele og kun kører med en slags tråd, så det er bare med at prøve sig frem med hvad man synes er bedst.

 

Perler i str. 8/0
Scheepjes Maxi Sweet Treat og en hæklenål på 1,25 mm

Perler i str. 9/0:
Scheepjes Maxi Sweet Treat og en hæklenål på 1,25 mm

Perler i str. 11/0
DMC Petra 8 eller DMC Cordonnet Special 40 og en hæklenål på 1,00 mm

Perler i str. 15/0
DMC Cordonnet Special 70 og hæklenål på 0,75 mm

Alle ovenstående links er til Rito.dk, men blandt andet har bylind.com også en del af det man skal bruge.
Heidis Hobby kan også anbefales 🙂

Typer af perler:

Seed Beads er en samlet betegnelse for små perler. Seed Beads er altså både TOHO, Rocailles og Miyuki perler – og Miyuki har sine egne Rocailles. Her skal man så holde tungen lige i munden, for selvom de f.eks. alle har perler i en str. 11/0 – så er de ikke samme størrelse.
Ved en str. 11/0 betyder det helt enkelt at der skal 11 perler til at man har 1 inch (2,54 cm). Det holder så bare ikke altid 🙂 Dejligt, ik?

Har du perler fra samme mærke, er det ikke så vigtigt. Men hvis du f.eks. blander mærker når du laver et armbånd, så vil der ved nogle kunne ses en forskel i størrelserne på perlerne, så der kommer noget struktur. Det kan også have sin charme 🙂

 

Toho (indtil videre min favorit):

Billedet her til højre med de sorte perler er den officielle størrelse på TOHO round perler (som er de mest normale Toho perler). Oversigten er fra deres hjemmeside hvor man også kan finde deres andre perler, hvis man f.eks. har nogle af dem.

Handler du via nettet, kan det være en fordel at bestille et farvekort over alle Toho perler, det kan blandt andet fås hos Heidis Hobby til 120 kroner.

 

 

Miyuki Rocailles:

Rocailles perler findes fra et hav af producenter, blandt andet Miyuki som er dem der er en størrelsesguide til her. Panduro Hobby laver også nogle, men der skal du være obs på især de guld- og sølvfarvede som kan miste farven. Andre producenter er Gütermann.

Der er igen ikke en standard her, så rocailles perler fra Panduro kan være anderledes i størrelsen end dem fra f.eks. Miyuki.

 

 

Miyuki Delica:

Delica perler bruges især ofte til de vævede armbånd og mange finder dem lidt svære at bruge til de hæklede armbånd. MEN, der findes tilhængere af dem og resultatet kan blive SUPER flot.

 

 

 

 

Af andre perler findes der f.eks. også nogle der hedder Preciosa + perler fra Netto og Normal.
Perlerne fra Netto skulle miste farven ret hurtigt.
I den sammenhæng så cirkulerer der faktisk også et andet billede af nogle perler, som nogen fejlagtigt tror er TOHO perler, så hvis du ser et billede af de her blå perler, så hav lige i baghovedet, at indtil videre er der ingen der ved hvilke perler der er på billedet 😉

 

Sådan læser du et mønster:

 

 

Et mønster til et hæklet armbånd kan f.eks. se sådan her ud.

Ved “corrected” ser du hvordan armbåndet ville se ud hvis det lå fladt på på et bord, mens du i “simulation” kan se hvordan det kommer til at se ud når du har hæklet dit armbånd. “Draft” kan ikke bruges til at se hvordan armbåndet ender, men bruges i programmet JBEAD, som du kan se en video om nederst. Lige for en nybegynder, så er det ikke relevant med “draft” 🙂

Ved “circumference” kan du se hvor mange perler der er pr. omgang i det pågældende mønster.

Under “rows pr. repeat” ser du hvor mange runder/rækker der er for hver rapport. Nogle kalder det for rækker, fordi sådan ser det ud på mønsteret når man kigger på det, men det svarer til antal runder du kommer til at lave pr. rapport.

Rapporten er den eller de søjler der er angivet under “list of beads”. Det kan både være på en enkelt søjle eller flere, men det er altså denne rækkefølge du skal gentage x antal gange, indtil du har den længde på armbåndet du gerne vil have.

“Repeat of colors” viser hvor mange perler der er pr. rapport.

“Total number of rows” og “total number of beads” bruger jeg aldrig til noget. De fortæller bare hvor mange rækker der er i det tegnede mønster og hvor mangler perler der er tegnet ind. Det er ikke noget du kan bruge til at beregne den længde du skal lave.

Jeg bruger min online beregner til at beregne hvor mange centimeter med snor jeg skal lave.

Den kan både bruges til at se hvor mange centimeter med perler jeg skal lave, inden jeg begynder at hækle OG se hvor mange rækker det betyder jeg skal hækle.

Taster jeg tallene ind i beregneren kan jeg se at jeg skal lave en snor med perler på 102 centimeter, hvis jeg bruger 9/0 perler og vil have det er 17 centimeter.

Her er en lille sidenote at det er vigtigt at man altid gør rapporten færdig. Så hvis du har lavet 102 centimeter og stadig mangler noget af din rapport, må du gøre den færdig, ellers er mønsteret ikke komplet. Det er meget vigtigt når du gerne vil sy det sammen og du kan derfor  komme ud for lige at skulle justere lidt i mønsteret, eller have et lille stykke med ensfarvede perler for at det ser pænt ud. En anden løsning er at sætte en lås i,  så ser man ikke at en rapport ikke er gjort helt færdig.

Ville jeg i stedet matematisk beregne hvor mange hele rapporter jeg skulle gentage kunne jeg i stedet i beregneren se at med 9/0 perler, så skal jeg lave 90 rækker til et armbånd på 17 cm.

Da jeg under “rows pr. repeat” kan se at der er 6 rækker pr. rapport i dette mønster, så siger jeg:
90/6 = 15
Jeg skal altså gentage rapporten 15 gange for at få et armbånd på 17 cm.
For mig fungerer det meget godt, men det kan selvfølgelig variere, fordi beregneren ikke kan tage højde for ens hæklefasthed.

Nu sagde jeg så at jeg ikke rigtig brugte “total number of beads” og heller ikke oplysningen om antal af hver farve på dit mønster som ses lige nedenunder “total number of beads”.
MEN jeg har for sjov lavet en beregner som kan fortælle hvor mange stk. eller gram du skal bruge af hver farve for at få lige ens ønskede længde og lige der, der skal du bruge de oplysninger.
Men som sagt, så er det kun for sjov den er lavet 🙂

 

Et mønster læses oppe fra og ned, det er lige meget om der er en søjle eller flere.
De søjler du ser, udgør 1 hel rapport og det er dem du følger når du begynder at trække perlerne på din snor.
Du starter altså først med søjle 1 og derefter søjle 2 – Dvs. du starter med 1 lysegrå, 1 lyseblå, 1 mørkegrå, 2 turkise osv.
Når du så både har sat søjle 1 og søjle 2 på, så har du éen hel rapport – og det gør du så lige 14 gange mere 🙂

 

OBS! For en nybegynder er det en rigtig god idé at starte med 3 farver og især de stribede armbånd, så du nemmere kan se hvad du skal. Dette eksempel er kun for at kunne vise flere søjler.

2 videoer der kan være gode at se når man skal til at starte er disse 2:

 

 

 

Hvis du efter at have været alt det her igennem har mod på at lære at designe dine egne mønstre til armbånd og halskæder, så har jeg lavet en video her, der forklarer det hele i trin 🙂

 

 

 

 

Flettet pandebånd

Flettet pandebånd

Dette fine pandebånd er designet af Esther fra Studio Madelaine og hun har givet tilladelse til at jeg må oversætte hendes opskrift som ligger her. Opskriften kan også findes som en betalt opskrift på hendes Ravelry og Etsy, hvis man hellere vil have opskriften som en...

ENVY

ENVY

  Denne smukke pude er designet af Christine Patterson fra OakBayCrochet og hun har givet mig tilladelse til at oversætte opskriften.Du kan findes hendes opskrifter på Ravelry lige her OG så har hun en instagram profil hvor hun deler sine sysler. Hun deler også...

Tog med vogne

Tog med vogne

Her kommer endnu en rigtig sød opskrift fra Emlansemlans Kreativa Lilla Blogg som jeg har fået lov til at oversætte. Hop endelig forbi hendes blog - måske der er en af opskrifterne du gerne vil have jeg oversætter næste gang - der er rigtig mange fine ting at vælge...

3 elefanter

3 elefanter

Opskriften her er fra Emlansemlans Kreativa Lilla Blog og Emelie har givet mig tilladelse til at oversætte hendes opskrifter, så der er flere på vej 🙂 Hun laver simpelthen så mange søde ting, så tag endelig et kig på hendes blog som du finder her. Den originale...

Seneste indlæg på bloggen:
Bjørnen Bobo

Bjørnen Bobo

  Endnu en gang er det deynega_yuly der har været kreativ og endnu en gang er der givet tilladelse til at jeg må oversætte hendes opskrift til dansk. Hun laver SÅ mange fine ting, som du blandt andet kan finde på hendes Instagram her. Hun skriver på russisk, men...

Flettet pandebånd

Flettet pandebånd

Dette fine pandebånd er designet af Esther fra Studio Madelaine og hun har givet tilladelse til at jeg må oversætte hendes opskrift som ligger her. Opskriften kan også findes som en betalt opskrift på hendes Ravelry og Etsy, hvis man hellere vil have opskriften som en...

ENVY

ENVY

  Denne smukke pude er designet af Christine Patterson fra OakBayCrochet og hun har givet mig tilladelse til at oversætte opskriften.Du kan findes hendes opskrifter på Ravelry lige her OG så har hun en instagram profil hvor hun deler sine sysler. Hun deler også...

Tog med vogne

Tog med vogne

Her kommer endnu en rigtig sød opskrift fra Emlansemlans Kreativa Lilla Blogg som jeg har fået lov til at oversætte. Hop endelig forbi hendes blog - måske der er en af opskrifterne du gerne vil have jeg oversætter næste gang - der er rigtig mange fine ting at vælge...

3 elefanter

3 elefanter

Opskriften her er fra Emlansemlans Kreativa Lilla Blog og Emelie har givet mig tilladelse til at oversætte hendes opskrifter, så der er flere på vej 🙂 Hun laver simpelthen så mange søde ting, så tag endelig et kig på hendes blog som du finder her. Den originale...

Perlearmbånd for begyndere

Perlearmbånd for begyndere

Jeg forsøger her at samle de forskellige informationer og spørgsmål der dukker op, når man gerne vil begynde at hækle sine egne perlearmbånd. Jeg gennemgår også længere nede forskellige typer af perler og hvordan man læser et mønster. Hvis du på et tidspunkt også vil...

ER DU DESIGNER??

TING FRA SHOPPEN

INFO

BESØG PÅ BLOGGEN

free website counter