Perlearmbånd for begyndere

af | 16. september 2020 - 22:11 | Hækling, Perlearmbånd | 0 Kommentarer

Jeg forsøger her at samle de forskellige informationer og spørgsmål der dukker op, når man gerne vil begynde at hækle sine egne perlearmbånd.
Jeg gennemgår også længere nede forskellige typer af perler og hvordan man læser et mønster.
Hvis du på et tidspunkt også vil lære hvordan du designer dine egne mønstre, linker jeg også til en video nederst i indlægget.

Selvom jeg her linker til en video der hjælper dig med at komme i gang, så vil du helt sikkert også kunne finde hjælp og inspiration i facebookgruppen “Hæklede perlearmbånd, dem laver vi selv” – så ansøg endelig der 🙂

 

Materialer du skal bruge:
  • Hæklenål
  • Tråd
  • Splitnål (det er i hvert fald nemmest)
  • Lås (hvis du ikke vil sy armbåndet sammen)

 

Str. på hæklenål og tråd:

Alt efter hvilken størrelse perler du vælger at bruge, så er der forskel på hvilken str. hæklenål og tråd man bruger. Der er selvfølgelig flere muligheder end dem der står herunder, men det her er i hvert fald gode muligheder.

 

Perler i str. 8/0
Scheepjes Maxi Sweet Treat og en hæklenål på 1,25 mm

Perler i str. 9/0:
Scheepjes Maxi Sweet Treat og en hæklenål på 1,25 mm

Perler i str. 11/0
DMC Petra 8 eller DMC Cordonnet Special 40 og en hæklenål på 1,00 mm

Perler i str. 15/0
DMC Cordonnet Special 70 og hæklenål på 0,75 mm

Typer af perler:

Seed Beads er en samlet betegnelse for små perler. Seed Beads er altså både TOHO, Rocailles og Miyuki perler – og Miyuki har sine egne Rocailles. Her skal man så holde tungen lige i munden, for selvom de f.eks. alle har perler i en str. 11/0 – så er de ikke samme størrelse.
Ved en str. 11/0 betyder det hele enkelt at der skal 11 perler til at man har 1 inch (2,54 cm). Det holder så bare ikke altid 🙂 Dejligt, ik?

Har du perler fra samme mærke, er det ikke så vigtigt. Men hvis du f.eks. blander mærker når du laver et armbånd, så vil der ved nogle kunne ses en forskel i størrelserne på perlerne, så der kommer noget struktur. Det kan også have sin charme 🙂

 

Toho (indtil videre min favorit):

Billedet her til højre med de sorte perler er den officielle størrelse på TOHO round perler (som er de mest normale Toho perler). Oversigten er fra deres hjemmeside hvor man også kan finde deres andre perler, hvis man f.eks. har nogle af dem.

Handler du via nettet, kan det være en fordel at bestille et farvekort over alle Toho perler, det kan blandt andet fås hos Heidis Hobby til 120 kroner.

 

 

Miyuki Rocailles:

Rocailles perler findes fra et hav af producenter, blandt andet Miyuki som er dem der er en størrelsesguide til her. Panduro Hobby laver også nogle, men der skal du være obs på især de guld- og sølvfarvede som kan miste farven. Andre producenter er Gütermann.

Der er igen ikke en standard her, så rocailles perler fra Panduro kan være anderledes i størrelsen end dem fra f.eks. Miyuki.

 

 

Miyuki Delica:

Delica perler bruges især ofte til de vævede armbånd og mange finder dem lidt svære at bruge til de hæklede armbånd. MEN, der findes tilhængere af dem og resultatet kan blive SUPER flot.

 

 

 

 

Af andre perler findes der f.eks. også nogle der hedder Preciosa + perler fra Netto og Normal nogle gange.
Perlerne fra Netto skulle miste farven ret hurtigt.

 

 

Sådan læser du et mønster:

 

 

Et mønster til et hæklet armbånd kan f.eks. se sådan her ud.
Ved “circumference” kan du se hvor mange perler der er pr. omgang i det pågældende mønster.
Under “rows pr. repeat” ser du hvor mange runder/rækker der er for hver rapport.
Rapporten er den eller de søjler der er angivet under “list of beads”. Det kan både være på en enkelt søjle eller flere, men det er altså denne rækkefølge du skal gentage x antal gange, indtil du har den længde på armbåndet du gerne vil have.

Jeg bruger min  online beregner til at beregne hvor mange gange jeg skal gentage rapporten.
Den kan både bruges til at se hvor mange centimeter med perler jeg skal lave, inden jeg begynder at hækle OG se hvor mange rækker det betyder jeg skal lave.

 

Jeg kan f.eks. beregne at hvis jeg bruger str. 11/0 perler, så skal jeg lave 126 rækker til et armbånd på 18 cm.
Da jeg under “rows pr. repeat” kan se at der er 6 rækker pr. rapport i dette mønster, så siger jeg:
126/6 = 21
Jeg skal altså gentage rapporten 21 gange for at få et armbånd på 18 cm.

Jeg kan i samme beregner se at jeg skal lave en snor med perler på 113 centimeter, så hvis jeg ikke gad at regne antal rapporter ud, kunne jeg også bare begynde at sætte perler på, indtil jeg ramte de 113 centimeter.
Det er dog vigtigt at man gør rapporten færdig, især hvis man har tænkt sig det skal sys sammen, ellers er mønsteret ikke komplet.

Et mønster læses ALTID oppe fra og ned, det er lige meget om der er en søjle eller flere. Det er ALTID oppe fra og ned. De søjler du ser, udgør 1 hel rapport og det dem du følger når du begynder at trække perlerne på din snor.
I dette tilfælde starter du altså først med søjle 1 og derefter søjle 2.
Dvs. du starter med 1 lysegrå, 1 lyseblå, 1 mørkegrå, 2 turkise osv.
Når du så både har sat søjle 1 og søjle 2 på, så har du éen hel rapport – og det gør du så lige 20 gange mere 🙂

OBS! For en nybegynder er det en rigtig god idé at starte med 3 farver og især de stribede armbånd, så du nemmere kan se hvad du skal. Dette eksempel er kun for at kunne vise flere søjler.

2 videoer der kan være gode at se når man skal til at starte er disse 2:

 

 

 

Hvis du efter at have været alt det her igennem har mod på at lære at designe dine egne mønstre til armbånd og halskæder, så har jeg lavet en video her, der forklarer det hele i trin 🙂

 

 

 

 

TING FRA SHOPPEN

  • Jul: Til og fra kort - Rød
  • Jul: Til og fra kort - Grøn
  • Jul: Til og fra kort - Grå
  • Jul: Til og fra kort - Brun

INFO

BESØG PÅ BLOGGEN

free website counter

Seneste indlæg på bloggen:

Del din opskrift

Del din opskrift

Har du designet en opskrift som du har lyst til at dele? Har du ikke din egen blog, eller gider du bare ikke bøvle med webdesign??Så er der her en mulighed 🙂 Jeg har gået lidt og leget med tanken...

Grydelapper med blomst

Grydelapper med blomst

Oano Crochet har givet mig tilladelse til at oversætte hendes opskrift på hexagonet med en blomst. Mønsteret kan bruges til mange forskellige ting og man kan lave det større og mindre som man vil. I...

Grydelapper med blomst

3D Hexagon flower by Oana

Oano Crochet has been so kind to give me permission to write down her pattern in English. The pattern is suitable for at lot of different things, and you can downscale or upscale as you please. In...

Frontline Hero

Frontline Hero

I denne corona-tid og i enhver anden tid, er det fantastisk at kunne vise lidt ekstra påskønnelse af alt det sundhedspersonale der gør et fantastisk stykke arbejde HVER DAG. Så kender du en Social-...

Abonnér
Giv mig besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Din kurv